tiistai 10. maaliskuuta 2015

Tough Vikingiin valmistautuminen: Jääaltaat

Viime vuonna Kaisaniemessä järjestetyn Tough Viking esteratajuoksutapahtuman toinen este oli Levi Ice Water.

Kyseessä on kontillinen jäävettä, johon täytyy kiivetä ja kahlata sen läpi.

Täytyy jo heti alkuun sanoa, että tämä este ei ole lukemani ja kuulemani mukaan aiheuttanut kenellekään muita vaikeuksia, kuin pientä epämukavuutta. Periaatteessa konttiin kiipeäminen ja sieltä alas pudottautuminen turvallisesti vaatii vähän keskittymistä, mutta helppo este silti.

Mielestäni tähän esteeseen ei tarvitse erityisemmin valmistautua muuten, kuin opettelemalla ylittämään esteitä. Silti, haluan mainita muutamia hyötyjä kylmien kylpyjen ottamisesta ihan esteratajuoksujenkin ulkopuolella.Kylmien kylpyjen hyötyjä

 • Keho kuluttaa enemmän energiaa kylmässä = rasvaa palaa enemmän
 • Energisoi
 • Kiihdyttää verenkiertoa (Paul Chekin mukaan parantaa myös seksuaalista suorituskykyä)
 • Parantaa kehon vastustuskykyä
 • Nopeuttaa palautumista
 • Lisää kylmänsietokykyä
 • Kehittää henkistä sietokykyä
 • Voi helpottaa illalla uneen pääsemistä, kehon nopeamman jäähtymisen takiaTässä pätkä  maailmankuulun valmentajan, Paul Chekin, haastattelusta, jossa hän selittää kylmässä vedessä lillumisen hyödyistä. Haastattelijoina RawBrahs.


Miten totuttautua kylmään veteen suihkussa:

 1. Laita vesi niin kylmälle, kuin mahdollista
 2. Kastele ensin toinen jalkasi, aloittaen hitaasti säärestä ja jatka sitten reittä pitkin ylös
 3. Toista sama toiselle jalalle
 4. Kastele kyynärvartesi ja jatka hitaasti olkavartta pitkin ylös. Nojaa siten, että keskivartaloon ei osu vettä. Toista sama toiselle käsivarrelle.
 5. Seiso selin suihkuun nähden ja kastele alaselkäsi sekä molemmat jalkasi nojaamalla taakse. Anna suihkun vähitellen kastella selkää ylemmäksi, kunnes pääset hartioihin asti.
 6. Seiso rintamasuunta suihkuun päin ja pirskota muutamia kourallisia vettä ensin oikealle puolelle rintakehää ja sitten sama toiselle puolelle.
 7. Kasta oikea puolisko kehostasi suihkun alle siten, että vesi valuu hartiasta alas päin jalkaan asti.
 8. Toista sama vasemmalle puolelle.
 9. Pyöri lopuksi suihkun alla, kuin grillikana. Tässä vaiheessa kylmän veden pitäisi tuntua ihan hyvältä. Jatka suihkua suunnilleen 2-3 min ajan tai siihen asti, kunnes täriset.
 10. Jos olet vasta-alkaja, aloita lyhyillä kylvyillä ja lisää pituutta sietokyvyn kasvaessa


Varoituksen sanaksi vielä sen verran, että älä ammu yli kylmien kylpyjen kanssa, etenkin jos immuniteettisi on jo valmiiksi hataralla pohjalla. Kylmyys toki parantaa vastustuskykyä, mutta se tapahtuu ensin heikkenemisen kautta. Jos tunnet olevasi vähän flunssainen tai uupunut, jätä kylmät suihkut väliin.

Go Expossa  tuli muuten tehtyä heräteostos. Ilmoittauduimme muuten vaimoni kanssa seuraavaan ExtremeRuniin, joka pidetään Vantaalla. Facebookissa on mainostettu myös Toughest -nimistä esteratajuoksua, joka näyttää tähän asti kaikista haastavimmalta. Päätimme, että osallistumme siihen vasta ensi vuonna.

Otatko itse kylmiä suihkuja tai käytkö avantouimassa? Oletko huomannut, että siitä olisi mitään havaittavaa hyötyä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti