Lupasin kirjoittaa päivitystä siitä miten olen edennyt ruoansulatukseni parantamisen kanssa. En oleta että ketään kiinnostaa miten sulatan ravintoni ja mitä ruoka-aineita joudun välttämään. Tästä voi kuitenkin olla apua niille, jotka taistelevat samantyylisten ongelmien kanssa.
Kirjoittaessani asiasta ensimmäistä kertaa, kiellettyjen ruoka-aineiden lista oli pitkä. En pystynyt syömään periaatteessa mitään mikä voi potentiaalisesti ärsyttää ruoansulatusta ilman että yöuneni kärsivät tai että vatsani lakkasi toimimasta kunnolla.
Vuoden 2014 kesällä, paprikat pilasivat minulta lomapäivän Bosnia-Herzegovinassa, kun en tiennyt että minun kannattaisi välttää niitä. Olenkin oppinut että paraneminen voi alkaa vasta kun kaikki ärsykkeet on eliminoitu pois pelistä.
Kryptoniitti, jota kutsutaan myös paprikaksi. Se katkaisi kamelin selän ja sai minut keskittymään paranemiseen. |
Aloitin kesäloman jälkeen tarkan ruokavalion, jonka tarkoituksena oli antaa suolistolleni aikaa parantua. Otin samaan aikaan käyttöön FitLinen lisäravinteet, sillä kuulin että moni oli saanut niistä apua ongelmiinsa. Tuossa vaiheessa olin valmis kokeilemaan lähes mitä tahansa.
Jälkikäteen on kuitenkin lähes mahdotonta sanoa miten paljon lisäravinteet auttoivat, sillä muutin samalla myös ruokavaliotani. Voi toki olla mahdollista että ne nopeuttivat paranemista, mutta olen sitä mieltä, että ruokavalion muutokset vaikuttavat aina enemmän kuin lisäravinteet. Ne saattoivat kuitenkin täydentää heikentynyttä ravinteiden saantiani. Jos satuin välillä syömään huonommin, FitLinet eivät ainakaan kumonneet huonoja vaikutuksia.
Suunnilleen 4-5 kuukauden jälkeen voin jo huomattavasti paremmin. Käytin edelleen lisäravinteita, sillä en uskaltanut lopettaakaan niitä. Pystyin syömään satunnaisesti tulisia mausteita ja aloin kokeilemaan myös palkokasveja. Linssit toimivat melko hyvin, mutta pavut... not so much.
Uusia ruoka-aineita kokeiltaessa joutui kestämään pientä turbulenssia, mutta se oli ihan ok. Lievät tai kohtalaiset vaivat olivat hyväksyttäviä. Jos keho menee moneksi päiväksi tukkoon tai joutuu jatkuvasti juoksemaan vessassa, silloin kokeilu oli liian kova shokki ja siitä aiheutunut vahinko niin suuri että ollaan kaukana totuttautumisesta. Pyrin aina aloittamaan pienellä annoksella ja pidin vain yhden kokeilupäivän viikossa. Jos kokeilun kohde vaikutti hyvältä, kokeilin samaa ruokaa useamman kerran viikossa.
Yksi hyvä mittari ruoan sopivuudessa on myös se miten nopeasti oireet ilmestyvät. Jos niitä alkaa tulla melkein heti syömisen jälkeen, kannattaa pysytellä kyseisestä ruoka-aineesta toistaiseksi erossa tai ainakin rajoittaa annokset pieniksi ja syödä sitä vain harvoin.
Kananmunat, my nemesis. Aion syödä teitäkin joku päivä! |
Kannattaa myös asennoitua siten, että jotkut ruoka-aineet saattavat joutua lopullisesti nope-listalle. Itselläni kananmuna näyttäisi olevan tässä kategoriassa. Se on harmi, sillä rakastan niitä. En silti vielä ole luovuttanut niidenkään suhteen.
Alussa linssit vaikuttivat epäilyttäviltä ja vatsa turposi hieman. Elimistöni silti tottui niihin muutaman viikon kuluessa. Linsseistä onkin tullut itselleni yksi tärkeimmistä kuidun ja hiilihydraattien lähteistä. Kirjoitin Tikis:ille reseptin sitruunaisille linsseille. Linssit ovat ehkä useimmille suomalaisille vielä vieras ruoka-aine, mutta niitä monelle tarjonneena voin sanoa että ne ovat aina olleet positiivinen yllätys.
Lisättyäni linssit ruokavalioon, huomasin että niiden syöminen vaatii suuremman huomion kinnittämistä vedenjuontiin. Jos esimerkiksi söin myöhäisellä illallisella linssejä, uneni saattoi häiriintyä kehon kuivumisesta. Minulla on ollut sama kokemus myös kaikkien viljojen kohdalla. Reilu vedenjuonti pitkin päivää kannattaa etenkin jos keholla on taipumusta mennä tukkoon.
Aloitin viime vuoden alussa uudestaan kahvin juonnin. Lopetin kahvin juonnin opiskeluaikoinani kokonaan, koska olin siihen niin kovasti koukussa ja innostuin terveyshörhöilystä sekä spartalaisuudesta. Kahvin uudelleenesittely johtui siitä että ajattelin sen auttavan tekemään ruoansulatuksesta säännöllisempää. Minulla on taipumusta mennä tukkoon jos syön jotain liian vierasta ja kahvi on osoittautunut hyväksi vakuutukseksi.
Lopetin lisäravinteiden käytön vajaan vuoden käytön jälkeen. Loppuvaiheessa olin lisännyt myös FitLinen probioottisen jugurtin, jonka valmistin kookosmaitoon. En ollut vieläkään uskaltanut ottaa maitotuotteita pysyvään käyttöön, sillä ainakin hera oli osoittautunut ongelmaksi. Myöskään juustot tai jugurtit eivät tuntuneet hyvältä. En huomannut erityistä muutosta probioottijugurtin käytön aikana, mutta se on minusta silti ihan fiksu lisäravinne taustalla ruoansulatusta parantaessa. Se on kuitenkin vain lisäravinne ja ainakin oman kokemuksen mukaan täytyy tehdä myös töitä ruokien uudelleenesittelyn eteen.
Lisäravintesiin voi mennä myös yllättävän paljon rahaa, joten kannattaa valita vain ne jotka antavat isoimman vaikutuksen euroa kohden. Näihin laskisin probiootit, L-glutamiinin ja ehkä jonkinlaisen kuitulisän. Glutamiini menee suoraan vatsan sekä suoliston uudelleenrakentamiseen, mikä nopeuttaa sen toipumista. Probiootit sen sijaan uudelleenasuttavat suolistoa hyvillä bakteereilla. Jos ruokavaliosta löytyy riittävästi erilaisia kuituja, bakteereille riittää myös ravintoa itsenäiseen lisääntymiseen.
Tämä kokemus, on muuttanut minua ehkä olemaan hieman kohtuullisempi ruokavalion suhteen. Kuusi vuotta takaperin kieltäydyin monista ruoka-aineista lähes tilanteissa kuin tilanteissa lähinnä koska halusin optimoida terveyttäni. Tämä johti kuitenkin siihen että vieraisilla minulle piti olla jotain erilaista tarjolla tai jouduin vain kylmästi kieltäytymään. En tietenkään vaatinut erikoiskohtelua, mutta moni kuitenkin ryhtyi siihen. En juonut silloin edes kahvia tai mehua, joten minulle ei voinut tarjota teetä tai vettä erikoisempaa juotavaakaan. Käy sääliksi niitä, joiden kestitettävänä olin. Myöhemmin kun vatsani ei kestänyt enään mitään, jouduin kieltäytymään erilaisista terveydellisistä syistä. Vaikka vältettävien ruoka-aineiden lista oli jopa pitempi, se tuntui silti jotenkin sosiaalisesti hyväksyttävämmältä.
Kun menetin kyvyn syödä kananmunia, viljoja, maitotuotteita sekä pähkinöitä ja siemeniä, minua alkoi harmittamaan se että en pystyisi syömään mitään herkkuja vaikka haluaisinkin. Ennen sitä vältin niitä tarkoituksella ja jäin välillä matkoillakin uusilta makukokemuksilta paitsi. Kielletty hedelmä vaikuttaa kai aina paremmalta.
Wienin Cafe Centralissa olisi ollut kaikenlaista kokeiltavaa, mutta jätin suosiolla kokeilematta. |
Nyt kun asiat ovat paremmin, olen ollut vähemmän ehdoton ja irroitellut aina välillä. Se on tehnyt vatsastanikin sietokykyisemmän. Liha, salaatti ja bataatti ovat monelle tosi helposti sulavaa ruokaa, mutta jos syö pelkästään niitä, haastavampien ruoka-aineiden syömisestä voi elimistö mennä aivan sekaisin. Olen silti sitä mieltä että jos ruoansulatus vaivaa, kannattaa eliminoida mahdolliset suoliston ja vatsan ärsyttäjät ja sitten taas mahdollisuuksien mukaan palauttaa niitä takaisin ruokavalioon. Bataatti-, liha- ja salaattilinja voivat siis toimia oikein hyvin tuossa asiayhteydessä.
Pari vuotta kestäneen prosessin jälkeen pystyn syömään kaiken muun lisäksi taas näitä:
- Paprika, tomaatti ja munakoiso
- Kaura
- Vehnä, peruna ja riisi (vain kutsuilla)
- Ruis (yhtenä päivänä viikossa)
- Kypsät juustot sekä voi (yhtenä päivänä viikossa)
- Pähkinät ja siemenet
- Tuliset mausteet
- Linssit ja kikherneet
Monet noista ovat edelleen tarkkailun alla ja vältän niiden päivittäistä syömistä. Jos terveys alkaa heikentymään, palaan takaisin turvalliselle perustasolle, jonka ainakin tiedän olevan hyvä vatsalle.
Tässä vielä nykyinen no-no-lista:
- Pavut
- Kananmuna
- Vehnä
- Peruna
- Riisi
- Maito
Osa noista ruoista löytyi myös sallittujen listasta, mikä kertoo siitä, että ehdottomia vältettäviä on yhä vähemmän ja vähemmän.
Muutama viikko takaperin söin vierailulla vehnäleipää, jolla oli juustoa sekä jälkiruoaksi kakkua. Elimistö oli ihan sinut itsensä kanssa ja minusta tuntui ensimmäistä kertaa pitkään aikaan että olin normaali ihminen vieraspöydässä, joka ei tarvitse erikoiskohtelua tai selitellä jotain suolistojuttuja.
Kirjoitukseni voi hyvin olla broscienceä ja omista oireista tehtyjä vääriä johtopäätöksiä. Kannattaa aina ensin hakeutua osaavan lääkärin hoitoon. Haluan kuitenkin sanoa että avaimet paranemiseen ovat aina sinun käsissäsi. Hyväksy tilanteesi ja ala kartoittamaan ongelman laajuutta ja toimi sitten sen mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti