perjantai 24. lokakuuta 2014

Feelmax Panka arvostelu


Ostin viime viikolla uudet Feelmaxin Panka -paljasjalkatossut ollessani I love me -messuilla. Olin jo jonkin aikaa suunnitellut hankkivani uudet, mutta en ollut vain saanut aikaiseksi. Feelmaxilla oli oma koju messuilla ja jalkineet olivat myynnissä suunnilleen puolet halvemmalla kuin normaalisti, joten pakkohan ne oli ostaa.

Koska olen käyttänyt edellisiä Pankoja jo vajaan parin vuoden ajan, ajattelin että olen jo pätevä kirjoittamaan jonkinlaisen arvostelun niistä. Arvosanat ovat asteikolla 1-10.

Tulipa räikeä kuva! Nauhat eivät hehku oikeasti noin punaisena.

Arvosteluasteikko
Huono 1-2
Välttävä 3-4
Keskiverto 5-6
Hyvä 7-8
Erinomainen 9-10


Sopivuus käyttötarkoitukseen ja monipuolisuus (3,5/10)
Sain ensimmäiset Feelmax Pankat jo varmaan vuonna 2006 tai 2007 ja ne myytiin minulle urheiluliikkeessä juoksutossuina. Ne kestivät (lumessa) juoksemista suunnilleen kuukauden verran ennen kuin pohjissa oli kunnon reiät. Tämä ei ollut niinkään kenkien vika, vaan myyjän, sillä näitä kenkiä ei ole edes tarkoitettu juoksuun ulkosalla. Juokseminen sujui oikein hyvin, mutta pohjan materiaali vain kuluu liian nopeasti.

Feelmaxin sivuilla sanotaan, että Panka sopii ulkoliikuntaan, katukengäksi, puutarhaan, ostoksille jne. Itse en ottaisi kenkiä lainkaan ulos, paitsi korkeintaan nurmikolle. Silloinkin paljas jalka on minusta parempi.

Oman kokemukseni mukaan tämä malli sopii parhaiten salikengäksi tai tossuksi sisätiloihin tai töihin. Ne voisivat toimia myös joissain peleissä, joissa ei tule rajuja suunnanvaihdoksia, sprinttejä ja loikkia. Miekkailuun Panka sopii ihan kivasti, vaikka ne kuluvat siinäkin nopeammin, kuin esim. salilla.

Olen käyttänyt niitä muutaman kerran Parkourkeskuksessa ja sain kengät ikääntymään suunnilleen puoli vuotta, jos vertaa miten hyvin olivat kestäneet siihen asti. Varpaiden puoleinen sauma alkoi rakoilemaan ja pohjaan ilmestyi pieniä repeämiä. Parkouriinkin Panka sopi ihan kivasti, paitsi putkien päällä tasapainottelussa, jossa ne tuntuivat vähän pyörivän jaloissa.

Sanon tähän vielä varmuuden vuoksi, että paljasjalkatossut voivat olla aika kova pala sellaiselle, joilla jalkapohjat kipeytyvät helposti tai tarvitsevat kaaritukea. On myös tärkeää, että paljasjalkatossuihin totutellaan vähitellen. Liian nopea siirtyminen minimalistikenkiin voi saada jalat kipeiksi ja rasitusvammatkin ovat mahdollisia. Myös kävely- ja juoksutekniikalla on merkitystä. Paljasjalkatossuilla täytyy käyttää päkiäaskellusta tai muuten askeleista syntyvät tärähdykset rasittavat tukielimistöä liian kovasti.

Annan arvosanaksi 3,5 sillä minusta Panka ei sovi ulos ja ne ikääntyvät liian nopeasti rajussa liikunnassa sekä ulkona. Se on kuitenkin tosi hyvä sisäkenkä, vaikkakaan ei kovin monipuolinen sellainen.


Kestävyys (3,5/10)
Panka ei ole kaikista kestävin kenkämalli, johon olen törmännyt, mutta kuten olen jo maininnut, kevyessä sisätilaliikunnassa ne voivat kestää aivan hyvin parikin vuotta. Se on aika hyvin miltä tahansa kengiltä. Täytyy vain osata valita aktiviteetteihin oikeat kengät.

Kun on aika hankkia uudet kengät, näistä tossuista on todennäköisesti kulunut reikiä pohjiin ja mahdollisesti myös repeämiä pohjan saumaan. Kaikissa ostamissani Feelmaxeissa pohjallisten liimaus pettää suunnilleen ensimmäisen kuukauden aikana ja se on vähän ärsyttävä piirre. Tilalle ehdottomasti parempi liimaus tai sitten joku muu tapa pohjallisen kiinnittämiseksi. Nyt pohjallisia joutuu asettelemaan suoraksi ennen kuin kenkään voi tunkea jalan. Useimmiten läpyskä menee rullalle ja asettelun joutuu uusimaan.

Pohjan sauman olisi voinut myös suunnitella eri kohtaan, sillä nyt se on juuri varpaiden edessä. Kun juoksija jarruttaa, tai pituusloikkaaja laskeutuu (tässä skenaariossa päkiöilleen), kengän etuosaan eli varpaiden päähän, kohdistuu aika monen kilon voima. Jos tuossa samaisessa kohdassa on yksi kengän heikoimmista kohdista, minusta siinä on selkeä suunnitteluvirhe.

Annoin kestävyydelle arvosanaksi 3,5 vaikka kestävätkin aika hyvin kevyessä käytössä. Pohjien reikiintyminen sekä saumojen repeytyminen on silti liian helppoa ja pohjallinen on kiinnitetty tosi huonosti.


Mukavuus (10/10)
Kaikki käyttämäni Feelmaxit ovat todella mukavia ja Panka on erityisen mukava kenkä. Tuntuu, kuin pitäisi jalassa sukkia, joissa on hyvä pito. Varpaat eivät ole puristuksissa ja supussa, sillä lesti on riittävän leveä. Kengissä on nauhat, joten ne voi kiristää istumaan melko naftisti jalkoihin. Ne hengittävät myös hyvin, eivätkä jalat ole märät hikisemmänkään treenin jäljiltä. Minusta arvosana 10 on täysin oikeutettu.


Tuki (9 /10)
Paljasjalkakengissä on oikeastaan se idea, että ne eivät tue juuri lainkaan. Siinä mielessä tämän voi ottaa joko positiivisena tai negatiivisena asiana, riippuen yksilön tarpeista. Omassa arvostelussani tuen olemattomuus on hyvä asia.

Panka ei tue jalkaa juuri lainkaan, eli suunnilleen yhtä hyvin kuin sukat. Jos ne kuitenkin istuisivat vielä vähän paremmin jalkaan, kuten vaikka Vibram Fivefingersit, ne eivät liikkuisi jaloissa niin paljon. Jos jalkoihin kohdistuu painetta yhdestä suunnasta, kuten loikkiessa, kiipeillessä tai tasapainotellessa, ne voivat hieman pyöriä jaloissa ja tuntua löysiltä. Ne silti sopivat oikein hyvin käyttötarkoitukseensa, eli sisätossuiksi.


Tuntuma alustaan (9/10)
Feelmax Pankan pohja on mitättömän ohut. Sen läpi tuntee pienetkin pinnanmuodot ja kokemus paljain jaloin liikkumisesta on aika lähellä. Kengän kanssa kannattaa pitää sukkaa, eli kerroksia tulee silti kolme, eli pohja, pohjallinen sekä sukka. Kai tässäkin olisi periaatteessa voinut antaa kympin, mutta melko paljon oikeasti paljain jaloin liikkuneena täytyy sanoa, että kymppiin on vielä matkaa. 


Pito (6/10)
Näissä kengissä on moniin sisäliikuntatossuihin verrattuna aika hyväkin pito, etenkin kun varpaat ja päkiä pääsevät painumaan alustaan, ikään kuin pohjan läpi. Pito ei ole silti poikkeuksellisen hyvä, sillä pohja on melko sileä ja pientä karheutta lukuunottamatta kuvioimaton. Perus salitreeneissä ei pitäisi olla mitään ongelmia ja olen ainakin itse pystynyt käyttämään niitä mailapeleissä, parkourissa ja miekkailussa aivan hyvin.


Hinta-laatusuhde (9/10)
Ostin toisen Panka-parini pari vuotta sitten 71 euron hinnalla ja ne ovat kestäneet minulla pääasiassa työkenkinä vuoden plus 7-8 kuukautta. Minusta se on tosi hyvä käyttöikä nykypäivän kengille. Feelmaxin kengissä on 12 kk takuu, mikä on minusta hieman yllättävää, etenkin pohjien kulumisvauhdin takia. Se on silti tosi hyvä juttu ja minulla on kokemusta uusien kenkien saamisesta ennen aikojaan rikki menneiden kenkien tilalle.


Puhtaanapito (8/10)
Jos kenkiä pitää vain sisätiloissa ja käyttää aina sukkia, ne pysyvät puhtaana ja hajuttomina todella pitkään. Jos sen sijaan et pidä sukkia, ne alkavat haista yhden tai kahden kerran jälkeen. Sisätiloissa käytettynä tarvetta ei ole kovin usein, mutta kenkiä voi pestä haalealla vedellä ja miedolla pesuaineella.  Ei siis kaikista kätevin tapa pestä, mutta ne ovat sen verran helppohoitoiset, että arvosanaksi tuli kahdeksan.


Ulkonäkö (7/10)
Tämä on vähän vaikea kategoria arvostella, mutta minusta Panka näyttää ihan hyvältä. Se ei ole välttämättä minulle kaikista tärkein asia, mutta sillä on silti merkitystä. Musta kenkä ja punaiset nauhat sekä kuviot ovat ihan ok ja näyttävät melko neutraaleilta ainakin omaan silmääni. Minusta tossut näyttävät vähän hassuilta lyhytlahkeisten housujen kanssa, sillä varret ulottuvat yllättävän korkealle nilkkaan. Leveät ankannokkamaiset kärjet saattavat myös näyttää joidenkin silmään oudoilta. Makuasioita, mutta sanotaan kuitenkin, että Panka ei saa samanlaisia katseita, kuin vaikka Fivefingersit.


Yleisarvosana
7/10Jotenkin tuo arvosana näyttää matalalta jos mietin miten paljon olen niistä pitänyt. Yritin kuitenkin olla edes jotenkin objektiivinen ja arvostella kenkiä monelta kantilta. Älkää kysykö miksi niin monessa kategoriassa on arvosana 3,5. Joskus kolme on liian vähän ja neljä liian paljon :D.

Mitä mieltä olet itse Feelmaxin Pankoista (taivutetaanko nimiä näin)? Onko sinulla erilaisia tai samoja kokemuksia niistä?

5 kommenttia:

 1. Oma kokemukseni Feelmax Panka -kengistä on, että ne eivät kestä. Pohja oli puhki jo satunnaisella käytöllä alle parissa kuukaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Minkälaisessa käytössä kengät olivat ja piditkö ulkona vai sisällä? Kiinnostaa tietää :)

   Poista
  2. Ulkokäytössä lenkillä monenlaisessa maastossa, sisältäen myös kuluttavia materiaaleja kuten karkeaa soraa sekä asfalttia. Kenkä hajosi etuosastaan varpaiden kohdalta. En tiedä kuinka paljon askellustyyli vaikuttaa kulumiseen, mutta eihän noilla edes voinut mennä kanta-askelluksella kuten perinteisillä lenkkeilykengillä.

   Poista
  3. Oma kokemukseni on samanlainen Panka -kengillä juoksemisesta ulkona, mutta eipä niitä ole edes tarkoitettu siihen. Minusta ne sopivat korkeintaan sisäliikuntaan.

   Poista
 2. Omat Pankat ovat kestäneet ulkojuoksua suht hyvin jo kohta vuoden ajan, mukaanlukien siis talvella juokseminen. Yhteensä matkaa on taittunut 325 km, josta valtaosa sora/hiekkateillä ja lumella. Ehkä bauttia 75 km lumella ja 175 km sorateillä. Loput asvalttia tai muuta sekalaista.

  Tosin talven jälkeen alkoi vähitellen kulua puhki ja 5 reikää on tullut liimattua umpeen ja lisää on tuloillaan. Liima kyllä auttaa, eli kestää kuitenkin vielä käyttöä. Märillä keleillä on pakko laittaa pakastepussit jalkoihin, sillä se tuuletusaukko on ihan maanrajassa eli pienikin kosteus tulee heti sukkaan.

  En tiedä onko tuuria vai onko tuohon tullut jotain parannuksia aiempiin sitten, mutta itsellä on loppupeleissä kestänyt aika hyvin sumeilematonta käyttöä. Vähänkään isommat kivet kyllä huomaa heti :) Oma askellus on suht "puhdas", eli päkiä edellä alas ja suht lyhyellä askeleella - melkein rintakehän tasolla askel eli ei kovinkaan edessä. Mikään kevyt sälli en ole, niin sitä paremmalla syyllä kengän kestävyys on yllättänyt :)

  VastaaPoista