lauantai 30. elokuuta 2014

Lemppari hedelmäni

Ei, se ei ole banaani, mutta hyvä arvaus.

Jos minun pitäisi arvottaa lempi hedelmäni, lista menisi suunnilleen näin:


Hedelmät Top 5
  1. Durian
  2. Annoona (vihreäkuorinen, mansikan ja päärynän risteytykseltä maistuva hedelmä)
  3. Taateli
  4. Avokado
  5. Banaani
Sulanut durian odottaa leikkaamistaan.

Ostin viime viikolla taas pitkästä aikaa itselleni durianin ja söin sen kokonaan yhden päivän aikana.

Hedelmä on kotoisin Bruneista, Indonesiasta ja Malesiasta. Jotkut paikalliset hotellit ovat kieltäneet durianin tuomisen heidän tiloihinsa ja sama voi päteä myös julkisissa kulkuneuvoissa. Erilaisia syötäviä lajikkeita on ainakin yhdeksän, mutta veikkaan syöneeni tähän asti vain yhdenlaista versiota.

Törmäsin ensimmäistä kertaa durianiin itämaisessa kaupassa Vii-Voanissa. Se on iso ja painava hedelmä, jonka kuori on paksu ja terävien piikkien peittämä. Edellä mainitussa kaupassa hedelmiä säilytetään pakkasessa ja niiden kilohinta on suunnilleen sama, kuin avokadoilla. Erona on vain se, että yksi durian saattaa maksaa 13-18 euroa!


Maku on kuitenkin omasta mielestäni niin mahtava, että tuon summan raaskii maksaa ainakin joskus. Hedelmä ei muistuta oikeastaan mitään muuta tuntemaani hedelmää. Kun kuoren avaa veitsellä, huomaa, että se ei olekaan kova ja hankalasti leikattava, vaan ennemmin sienimäinen. Sisuksista tulvahtaa duriaaninen tuoksu, joka on sekamelska jotain makeaa ruokalajia. Hedelmäliha löytyy kuoren sisältä vaihtelevan kokoisista taskuista, joissa on mukana iso siemen. Keltainen liha on rahkamaista, pehmeää ja makean täyteläistä. Durianissa on jotain maagista ja kaoottista. Se on todella täyttävää. Maku vaihtelee välillä taskuittain. Jotkut ovat pehmeämpiä ja makeampia. Toiset voivat olla kiinteämpiä ja omituisella tavalla ruokaisan makuisia.

Hedelmä on helposti leikattava. Veitsi menee siemenenkin läpi ihan huomaamatta.

Jotkut valittavat, että durianin haju on paha tai liian voimakas. Itse en ole huomannut tätä, mutta en ole koskaan ostanut sellaista tuoreena. Voi olla, että pakastaminen tekee jotain hajulle.

Tee itsellesi palvelus ja osta yksi piikikäs ja painava durian kotiisi ja ihastu/kauhistu/rakastu/järkyty sen mausta.

Onko sinulla jotain kokemuksia durianista? Vinkkejä mistä näitä saisi edullisemmin Suomesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti